tirsdag den 18. august 2009

Skipper Knud fortæller om levendehavs historie .på Vita 18. august 2009 kl. 11:30 på P1

anton

Talerstol for et rent hav

Vita 18. august 2009 kl. 11:30 på P1

Knud Andersen er skipper på M/S Anton og formand for Landsforeningen Levende Hav. Foreningen har siden 2001 ejet den såkaldte miljøkutter, og Knud Andersen står bag roret, når besætningens miljøaktivister tager rundt i nære og fjerne farvande og oplyser om havmiljø og klimaforandringer.

Alle mand på dæk
M/S Anton blev oprindeligt købt til et socialpædagogisk arbejdskollektiv, som Knud Andersen var med til at starte i 1970erne. Tanken var at give unge, der havde været ude i problemer, såsom misbrug og kriminalitet, et sted at bo og arbejde i fællesskab med mere ressourcestærke mennesker. Vel at mærke på lige vilkår: alle fik lige meget i lommepenge, og det var alles ansvar få garnene op. Det var nødvendigt at alle tog fat, for det var fiskeriet, de levede af. Flere af de unge har senere fortalt, at her fik de for første gang nogle minder, de kunne være stolte af.

- Det man selv er begejstret for, det må også kunne begejstre andre. Og for mig har det at fiske og færdes til søs altid været igangsættende.

Fra Aralsøen til Eritrea
Landsforeningen Levende Havs erfaringer har også gjort gavn uden for de danske farvande. Eksempelvis har foreningen medvirket til at puste liv i Aralsøen, som ligger i Uzbekhistan. Under Stalin blev søen udsat for en aldeles menneskeskabt økologisk katastrofe, der udryddede en rig fiskebestand og dermed eksistensgrundlaget for den omkringliggende befolkning. Efter Sovjetunionens sammenbrud satte man skrubber ud, og lod Levende Hav stå i spidsen for et forsøgsfiskeri, der lykkedes så godt, at fiskeriet i Aralsøen nu kører af sig selv. Nu er det i Eritrea, foreningen lægger sine kræfter. Her samarbejder de med lokale fiskere om at finde løsninger på de problemer, klimaforandringerne fører med sig.

Kysten rundt
For tiden sejler M/S Anton rundt til de danske provinshavne med en kampagne, der gennem udstillinger, sejlture og kreative workshopper skal oplyse folk om de klimaproblemer, vi står overfor. Besætningen har allieret sig med lokale kunstnere, og de mest egnede produkter fra togtet vil kunne ses, når skibet når frem til Københavns Havn i september. Her vil M/S Anton også ligge under klimatopmødet i december for ad en folkelig vej at lægge pres på politikerne:

- Når man ser brændingen forude, er man nødt til at lægge roret om.


http://www.dr.dk/P1/Vita/Udsendelser/2009/08/13102001.htm - Hør programmet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar